Съвети за интериорен дизайн на спалня

Спалнята е мястото във Вашия дом, където искате да се чувствате възможно най-комфортно и спокойно. Затова тя трябва да е красива, уютна и практична. За да създадете перфектния интериорен дизайн на спалня, обикновено трябва да съчетаете функционалност и стил. 

Ние като интериорни дизайнери знаем, че това не е никак лека задача и затова създадохме списък с някой от основните неща, които да имате предвид при създаването на стилен и модерен интериор за Вашата спалня. 

Преди да започнете, можете да разгледате в портфолиото ни някои от проектите на спални, които вече сме правили и да почерпите вдъхновение от тях. 

  1. Изберете подходящи цветовете за спалнята

Цветовете в спалнята могат да повлияят на качеството съня. Ето защо трябва да сте  много внимателни при избора на цветовата гама и нейното влияние върху сетивата. Тя трябва да подпомага почивката и релаксацията, а не да превъзбужда сетивата Ви преди да заспите.

В съвременните апартаменти обикновено спалните не са особено големи и мебелите заемат по – голямата част от пространството. За да можете да създадете илюзия за по – голямо помещение, изберете по – светли тонове.

За изискан интериор на спалнята си, можете да заложите на сивата или розовата гама, както и на по – топли цветове.

  1. Изберете подовата настилка

При избора на подова настилка за спалня, има както много възможности, така и много съображения, които трябва да се имат предвид. Освен че трябва да бъде комфортна, когато стъпвате боси по нея, настилката трябва да е и красива, издръжлива и да допълва цялостния стил на помещението. 

Килимът е една от най – предпочитаните подови настилки за спалня. Той е топъл и мек на допир, предлага се във всякакви цветове и модели, бюджетен е, подпомага контрола на температурата в помещението. 

Ако предпочитате топъл под, който да допринася за уюта на стаята, можете да изберете и дървен под. 

Ако бюджетът Ви е ограничен, може да изберете ламиниран паркет. Той изглежда като истинско дърво, предлага се в широка гама от цветове и стилове в дървен тон, които могат да се съчетаят с всеки интериорен стил. 

  1. Помислете за оптималното разположение на мебелите в спалнята

Една от най – важните задачи при интериорния дизайн на спалня е да определите разположението на мебелите в стаята. Първо трябва да определите мястото на леглото и спрямо него всички останали мебели в помещението. Ако стаята е много малка, можете да поставите леглото в единия ъгъл. 

  1. Изберете подходящо обзавеждане за спалнята

Ако спалнята Ви е достатъчно голяма и разполагате с ограничен бюджет, може да закупите готов комплект мебели за спалня. Обикновено тези комплекти включват всичко необходимо като легло, гардероб, нощни шкафчета. В зависимост от пространството, с което разполагате, можете да се спрете и на по -разширени комплекти, които освен основните мебели включват и скринове, етажерки, тоалетки, пейки и други.

Ако искате да придадете на помещението повече индивидуалност, можете и сами да комбинирате мебелите. При този вариант обаче, трябва да сте наясно от какви мебели имате нужда и да купувате всяка мебел по отделно, което може да оскъпи изпълнението допълнително. 

 

  1. Изберете завеси или щори за прозорците

Изборът между щори и завеси е чисто индивидуален, но в основата си се базира на различните нужди на всеки от нас. 

Щорите са много предпочитан и практичен вариант, защото Ви позволява да регулирате количеството светлина, което пропускат в стаята. 

Завесите създават по-уютен и изискан вид на помещението. Изключително стилна е комбинацията от ефирни с плътни завеси. Има и хора, които предпочитат комбинацията от щори със завеси.

  1. Изберете осветителни тела

Правилният подбор на осветителни тела ще допринесе за създаването на усещане за уют и спокойствие в спалнята.

Препоръчваме Ви да помислите за нощни или стенни лампи, тъй като светлината им е по  – мека, не дразни очите и не нарушава съня Ви. Ако помещението е с високи тавани , можете да изберете и по – голям полилей. 

  1. Добавете подходяща декорация

За да придадете завършен вид на интериора на спалнята, трябва да помислите и за декорацията. Достатъчно е да заложите на една – две декорации, които да бъдат акцент в помещението. Не прекалявайте с декоративните елементи, особено, ако помещението е малко.

Можете да заложете на цветни картини, пана или актуалните напоследък металните декорации за стена.

Можете да придадете индивидуалност на спалнята като добавите снимки на Вас или семейството Ви. Добавете и няколко декоративни възглавнички, които да бъдат в тон с кувертюрата или шалтето на леглото. 

Ако имате нужда от помощ, за да постигнете мечтания интериор за Вашата спалня, не се колебайте да се свържете с нас и да ни дадете повече информация за помещението и усещането, което искате интериора да внесе.