5 тенденции в интериорния дизайн през 2023

Тенденциите в интериорния дизайн през 2023 година са повлияни от грижата за околната среда, изменението на климата и динамичния начин на живот. В тази статия сме подбрали 5 от водещите тенденции през новата година.

1. Смесване на старо и ново през 2023

Въпреки че през последните години в повечето домове се залага на модерния интериор, една от водещите тенденции през 2023 г е завръщане към миналото. Днес се счита за нормално да се използват повторно различни материали и да се направи нещо ново от очевидни отпадъци. Можете например да вмъкнете в интериора някои от здравите мебели или аксесоари от своето детство като ги обновите с модерни материали и текстури.

2. Земни цветове

Изборът на цветове е много важен, тъй като те са едно от нещата, които превръщат жилището в дом. Тук отново се търси връзка с природата и са модерни естествените цветове като кафяво, червено и оранжево. Тези нюанси се съчетават отлично с текстурите на дърво, камък, тухли и естествени тъкани. От неутралните цветове, които могат да се използват в интериорен дизайн са модерни тъмните нюанси на бежовото. Този цвят се съчетава добре със зелено и бяло. Зеленото пък от своя страна се използва за допълване на неутрални нюанси на бяло, бежово и сиво. 

Ако говорим за модерни нюанси в интериорния дизайн през 2023 г, не можем да пропуснем ментовия цвят. 

Всеки интериор би изглеждал много модерен и стилен, ако една от стените е боядисана в ментов цвят. Можете да използвате този нюанс в кухнята или спалнята. 

3. Заоблени форми

Все по-често се наблюдава омекотяване на правите линии и изразените ъгли, които са заменени с плавни извивки и кръгли форми. В интериора се използват кръгли маси, сферични лампи, овални фотьойли и дивани във формата на полумесец. Новите форми и разнообразните натурални текстури придават на помещението успокояваща енергия, противоположно на острите ръбове.

 

4. Изкуство

За да придадете характер на интериора, можете да декорирате с различни произведения на изкуството като статуетки, свещник, ръчно изработена керамика, картини и пана. Не е задължително да са скъпи, а да притежават индивидуалност и собствен почерк. 

5. “Еко” домове

В интериорния дизайн през 2023 г. ще се насърчи и използването на възобновяемите материали като вълна, памук, бамбук, корк в дизайнерските елементи като подови настилки, мебели, текстил. Идеално равномерните линии и гладки повърхности ще отстъпят място на естествени несъвършенства. Сред модерните материали са необработено или небоядисано дърво, неполиран камък, глина и др. Всичко, което е еко, при възможност – ръчна изработка ще се превърне в устойчив дизайн. 

Тенденциите в интериора от 2023 демонстрират дългосрочна грижа за околната среда, като същевременно създават един наистина топъл и уютен дом. Ако имате нужда от помощта на интериорен дизайнер, за да бъде домът или офисът Ви в крак с новите тенденции, не се колебайте да НИ ПИШЕТЕ