СКАНДИНАВСКИ СТИЛ

Скандинавският стил е един от най-харесваните и актуални стилове в интериорния дизайн. Ясно изразеният му характер лесно го отличава от другите стилове. Той е предпочитан, тъй като е светъл, просторен и едновременно с това уютен дизайн. Типичен е за северните страни, което е и причината, студеният климат да е оставил своя отпечатък в облика му.

Специфична и отличаваща черта на скандинавския стил са цветовете, които се използват. Бялото сивото, черното, светло кафявото са предпочитани основни цветове, като неизменно се съчетават с ярки цветни акценти. За контраст се използват синьо, жълто, зелено, тюркоазено и дори розово. Интериорът може да излъчва лека студенина, но тя бързо се балансира чрез използването на естествени и топли материали като дърво, вълна, велур и други.

За цвета на стените в едно жилище, проектирано в скандинавски стил, най-често се залага на бялото или нюанси на сивото – от много светло до тъмно. Подът почти винаги е от дървесен материал в естествен цвят. Меката мебел може да бъде в сивата гама с ярки възглавнички за акцент или тя самата да бъде в ярък цвят, за да се превърне в акцент на помещението. Кухнята обикновено е бяла или сива, но с малко повече смелост може да се избере и мек пастелен нюанс на синьото или зеленото. Разбира се, не бива да забравяме, че трябва да сме внимателни в употребата на цветовете. Ако прекалим, рискуваме да загубим скандинавския полъх.

Не трябва да забравяме и още един основен детайл, а именно осветлението. Жилището трябва да бъде добре осветено. Преобладаващите бели и сиви цветове в комбинация с достатъчно светлина, ще допринесат за създаването на светъл и просторен дом. Самите осветителни тела трябва да се вписват към скандинавския стил и да го допълват. Най-подходящи са изработените от дърво и метал, като могат да бъдат комбинирани с плат. Стъклените осветители рядко могат да се впишат добре.

Ами банята?

Можем да пренесем скандинавския стил и там, като изберем матови плочки, които имитират камък или такива с дървесна структура. Можем да използваме дървото и в самите мебели. Тук отново трябва да се придържаме към белите и сивите цветове. Ефектен акцент може да се получи чрез използването на декоративни плочки. Те трябва да са с геометрични форми, а цветът им да е син, зелен, жълт, розов или комбинация от цветове.

Декорациите са от ключово значение за скандинавския стил. Те се характеризират с геометричните си форми. Основно са изработени от метал или дърво. Картините са често геометрични или абстрактни, отново в сивата гама с цветни акценти. Друга популярна декорация са плакатите поставени в рамка, които могат да бъдат дори и текст на бял фон.

Озеленяването в помещенията също играе важна роля. Добре позиционираните саксии и вази с цветя ще предадат завършен вид на помещението. Растенията създават уют, а зеленият им цвят се вписва перфектно в създадения интериор.