ИНТЕРИОРНИ РЕШЕНИЯ ЗА ТЪМНА БАНЯ

Често структурата и типа на жилищните сгради са причина за проектирането на бани, които са малки по размер и нямат прозорец. От опит знаем, че такива помещения далеч не са най-приятните в дома. Липсата на светлина и свеж въздух могат да превърнат и най-модерната баня в едно неприветливо място.

За щастие обаче има начин да предотвратим това. Всъщност има редица решения, които може да приложим, за да превърнем тъмната баня в невероятно местенце, където ще се чувстваме добре и ще се наслаждаваме на прекараното там време.

Осветление

Тъй като липсата на естествена светлина изцяло се компенсира от изкуствената, имаме свободно право на избор дали да ползваме приглушени и релаксиращи светлини или ще заложим на ярко осветление.

Ако искаме да превърнем банята в място за релаксация, не се нуждаем от твърде много светлина. С няколко лунички на тавана, които излъчват мека светлина, ще постигнете атмосфера, наподобяваща СПА центровете. Можем да я съчетаем със свещи, чията трепкаща светлина ще допринесе за цялостната атмосфера. Разбира се, за всекидневните нужди ще бъде необходима малко повече светлина. По-ярки осветители около мивката и огледалото, например, ще свършат чудесна работа.

Ако предпочитанията са за добре осветена баня, тогава трябва да се поставят повече и по-силни осветители с бяла светлина. Според цялостния дизайн на дома, ще трябва да изберем типа осветление – лунички, панели, опънат таван или други. Те ще направят помещението ярко осветено и приветливо.

Отражението

За да се избегне чувството за тъмнина в банята, е препоръчително да се използва ефекта на отражението. Можем да постигнем този ефект чрез използването на стъкло, полиран метал и гланцирани плочки. По този начин не само увеличаваме силата на изкуственото осветление, но и правим банята да изглежда по-просторна и светла. Огледалата също са перфектно решение. Те разширяват пространството и са най-добрите отразители. Могат да се поставят като огледални елементи, част от стената, паравани и други.

Цветове

Цветовете, които трябва да се използват при бани без естествено осветление, трябва да бъдат светли. Разбира се, трябва да се съобразим с общата визия и стила на интериора, но е добре да компенсираме липсата на светлина. Бялото е препоръчително, тъй като отлично отразява светлината, а и самото помещение изглежда по-светло. Може да се използва като основен цвят и да се комбинира с подходящи плочки, мебели и аксесоари. За по-модерен и свеж вид може да се добави цветен акцент. Този ефект може да се получи като добавим цветни плочки, с които да отделим душ зоната. Друг вариант за добавянето на цвят е чрез аксесоарите в банята.

В по-големи помещения могат да бъдат избрани и по-тъмни цветове, но е препоръчително да има поне един прозорец, за да не се разчита изцяло на изкуствено осветление.

При използването на светли цветове има опасност банята да придобие блед и безличен вид. За да избегнем това и да разчупим еднообразието, може да добавим цветни акценти. Повечето предпочитани серии от плочки за баня на пазара включват освен стенни и подови плочки и такива с декор. Те са страхотен начин да акцентираме върху определени зони в помещението. Пример за използването им е отделянето на душ зоната или мивката. Могат да се използват при вградени казанчета или просто, за да привлечем погледа върху по-интересните части от интериора, като изградени и декорирани ниши.

Бойлер

Споменавам бойлера, защото често се превръща в пречка и проблем за добрия интериорен дизайн на банята.

Има няколко начина да го „скрием“ в зависимост от големината на помещението и разположението му в апартамента. Най-добрият е да го изведем в друга стая – перално помещение, килер или дори коридора биха били добри решения. Ако го затворим в шкаф, бойлерът ще се превърне от пречка в част от интериора.

За по-големи бани решението е да се изгради специална ниша или отново шкаф, в който да го поставим. За по-малки помещения е добре да се избере плосък бойлер, който заедно със структурата на тоалетната, да бъде вграден в стената. Друг вариант е да го поставим хоризонтално, плътно до тавана, за да не отнема от и без това малкото място.

Дано да съм била полезна с тези няколко напътствия за по-уютна баня, била тя и малка.